Ten napój to mój ratunek w upalne dni. Jest na bazie letniej mieszanki przyprawowej wg ajurwedy. Samą mieszankę możesz używać do przeróżnych potraw dla redukowania nadmiaru letniego gorąca, ale zwłaszcza jeśli – tak, jak ja – lubisz latem czasem napić się lampkę wina (czego ajurweda nie zaleca w gorąco bardzo)…
Składniki mieszanki:
2 łyżeczki nasion kolendry
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (fenkułu)
1 łyżeczka suszonej mięty
2 łyżeczki suszonego koperku (ja wolę mniej lub wcale)
1 łyżeczkę zmielonej kurkumy
***
Podpraż delikatnie kolendrę i fenkuł na suchej patelni aż zaczną uwalniać aromat i nabierać złotego koloru. Odstaw do wystygnięcia. Potem zmiel w młynku wszystkie składniki. Przesyp do słoiczka i voilla!
***
Aby zrobić letni napój 1 łyżeczkę mieszanki zalej 0,5 l zimnej wody. Dodaj płatki róży, kilka plasterków świeżego ogórka, świeżą miętę i odstaw na kilka godzin. Odcedź i pij z plasterkiem/chlustem limonki/cytryny.
Cudo!
Tak…
Sonya Alicja
Może Cię zainteresować
Coś co możesz podarować sobie już teraz… kobiece praktyki, w których oferujesz sobie głębszą uważność, akceptację, zrozumienie, czułość. W których zanim wejdziesz w relację ze światem, przypominasz sobie jak być w miłosnej relacji z wnętrzem siebie.